Genieten van de stranden op Koh Samet

Koh Samet tips en verblijf – paar dagen Thailand layover

Reizen naar en tips op Koh Samet

Check ook de korte video over 5 dagen Bangkok & Koh Samet hier.

Als je een stopover heb in Thailand en je bent Bangkok beu voor een paar dagen is het misschien waard om naar Koh Samet te gaan. Als je toch de stad af wil wisselen voor mooie stranden, azuur blauwe zee en een ontspannen atmosfeer als je er even uit wil zijn. Het eiland wordt veelal bezocht door expats, locals uit Bangkok maar daar en tegen weinig vakantiegangers. In het weekend is het eiland drukker dan door de week. Door de week van maandag tot en met vrijdag zijn er maar een handvol reizigers en vakantie gangers aanwezig. Het is daarom ook aan te raden om in deze dagen naar Koh Samet te gaan.

Vlakbij Bangkok

In tegenstelling van alle andere eilanden zoals Koh Phi Phi, Koh Lante, Koh Lipe is dit eiland minder dan een halve dag van Bangkok vandaan. Voor de meeste eilanden ben je gedwongen om meer dan een dag te reizen – voor sommige eilanden zelfs anderhalve dag als je ook nog eens met de boot moet. Afhankelijk van de drukte kan je in 3,5 uur van Bangkok op Koh Samet staan inclusief trip van Bangkok naar Ban Phe (ferry terminal) en de ferry van Pan Phe naar Koh Samet.

Genieten van de stranden op Koh Samet
Genieten op het strand 3 á 4 uurtjes van Bangkok

 

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Samet (en terug)

Weinig reisbureau’s of travel agencies organiseren trips van Bangkok naar Koh Samet (ook Samed genoemd). Omdat het eiland dichtbij Bangkok ligt is het beste dat je zelf je trip naar Koh Samet regelt. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Hou er rekening mee dat wanneer je vanuit Bangkok reist dat je aan boord moet bij een van de vele ferry’s in Ban Phe. Alle bussen en taxi’s stoppen namelijk bij de pier of haven van Ban Phe.

Bangkok Oostelijk busstation / Eastern Bus station / Ekkamai station

Veel bussen naar Ban Phe vertrekken vanaf het Oostelijk bus station van Bangkok (Bangkok Eastern Bus Terminal). Het is goed te bereiken met de (scooter)taxi als ook met het openbaar vervoer. Het monorail station Ekkamai (BTS Sukhumvit Line oftwel de ‘lichtgroene’ lijn) ligt vlakbij dit bus station. Volg de wegbewijzering op het BTS station naar het oostelijk bus station.

De bus van het bus station naar Ban Phe

Eenmaal op het bus station. Zijn er diverse loketten waar je kaarten kan kopen waar ‘samed’ of ‘kohsamet’ op staan. Minibussen (mini van) zijn doorgaans wel sneller dan de grotere touringcars (coaches). Een minibus doet er 3 uur over terwijl een grote touringcar 4 uur over doet. Vraag aan het loket of de ferry trip inclusief is. Sommige busmaatschappijen bieden dit namelijk wel of niet aan. Het is altijd makkelijker als je al een ferry kaartje op zak hebt. Bus maatschappijen die ook ferry kaarten verkopen, verkopen altijd de kaarten als retour (return ticket). Wat betekent dat je betaal voor van de Ban Phe pier naar het eiland en terug. Bus kaarten zijn te verkrijgen tussen de 150 Baht – 200 baht (enkel). Bus inclusief ferry ticket is ongeveer tussen de 250 baht en 300 baht.

Een van de vele lokale bussen naar Koh Samet

Een van de vele bussen naar BanPhe

 

Bus en Ferry retour ticket koh samet - bangkok

Bus en Ferry retour ticket Koh Samet – Bangkok

 

Taxi

Taxi’s zijn in het algemeen niet zo duur vergeleken in Europa. Een enkele reis vanuit Bangkok naar Ban Phe is goed te doen met de taxi, zeker als je samen reist, als je de kosten deelt. Een taxi rit is ongeveer tussen de 1400-1600 Thai Baht omgerekend tussen de 35 – 45 euro.

Van Ban Phe (pier) naar Koh Samet

Alle taxi’s en bussen droppen je af bij de Ban Phe pier of op het Ban Phe bus station. Het Ban Phe bus station is vlakbij de ferry pier. Het is kwestie van de weg oversteken en je bent al bij de pier. Eenmaal bij de Pier zijn er mensen die vragen waar je naar toe wilt. Als je al een kaartje hebt gekocht, en deze laat zien, voor de ferry en afhankelijk wanneer de ferry vertrekt zullen de mensen een tijd doorgeven wanneer de boot naar Koh Samet vertrekt. Mocht je nog geen kaartje hebben kan je deze aan het loket kopen (enkel of retour), dat staat duidelijk aan gegeven. Meest tickets zijn van de slowboat van Ban Phe naar Koh Samet. De slowboat doet er 30 minuten over. De eerst boot vertrekt vanaf 08.00 uur tot 20 uur ’s avonds. Retour kaatjes zijn tussen de 100 – 150 baht.

Eenmaal op het eiland gearriveerd wordt er geacht 20 Baht betalen voor het onderhoud van de terminal pier. Bewaar het papiertje want als je vertrekt vragen ze naar het kaartje dat je betaald hebt voor de onderhoud aan de pier.

Je kan ook met de speedboat. Deze zijn wat duurder. Als je een late bus naar Ban Phe hebt en komt midden in de nacht aan kan je als nog een kaartje voor de speedboot kopen en die gaan 24 uur per dag. Deze zijn ook op de Ban Phe pier te koop. Een kaartje is 350 – 500 Baht (enkel). Sommige boten kunnen wat duurder uitpakken dan is het kwestie van onderhandelen om de prijs te drukken. De speedboten kunnen je overal op het eiland droppen op een van de vele eilanden.

Overigens er zijn meerdere pieren in Ban Phe aanwezig. Hou hier rekening mee dat sommige (speed)boten van een andere pieren of terminals kunnen vertrekken.

Timetable koh samet

Tijden van BanPhe naar Bangkok Oostelijk Bus station

 

Vervoer op Koh Samet

Afhankelijk waar je, je accomodaties hebt kan je te voet, per scooter of per taxi op je eiland verplaatsen. De slowboat ferry arriveert op het noordelijkste punt van het eiland vlakbij het dorp Ao Wiang Wan. De meeste accomodaties, restaurants en winkels zijn hier te vinden. Op de rest van het eiland zijn er veelal resorts te vinden meestal aan een strand gelegen. De accomodaties die verder van Ao Wiang Wan liggen zijn te bereiken via de gedeelde taxi’s (150 – 500 baht enkel ritje) of scooters (250 – 400 baht per dag) die je kan huren in het dorp. De gedeelde taxi’s rijden om de 10 a 15 minuten. Maar is afhankelijk hoeveel en hoe snel de taxi zich vult met mensen.

200 Baht preservation fee

Als op Koh Samet komt wordt er geacht een kaartje te kopen voor behoud van de natuur van het eiland. Het eiland is grotendeels beschermd gebied. Het Khao Laemya national park bevind zich namelijk op dit eiland dit kaartje kost 200 Baht (kan in de toekomst hoger uitvallen) om toegang te krijgen op dit eiland. Dit kaartje hoef je 1x te kopen maar je moet het ten alle tijden kunnen laten zien aan de park rangers.

Plaatsje Phe op Koh Samet

Plaatsje Phe op Koh Samet

Preservation area

Ao Wiang Wan

Als je in Ao Wiang Wan zit kan je dit gemakkelijk per voet doen. Als je aankomt op Koh Samet is het een paar honderd meter lopen van de ferry terminal naar het dorp. Genoeg accomodaties te vinden. In dit dorp. En het grootste strand Ao Noi na is hier te vinden aan de oostkant van het eiland. Aan de hoofdstraat die van de ferry terminal naar de Noi Na loopt is er van alles te vinden wat betreft winkeltjes, massage salons, barretjes, hotels, hostels en restaurantjes. Als je met een budget reist kan je kamers of bedden krijgen voor 300 – 400 baht per nacht (10 euro). Uiteraard zijn er duurdere lokaties zoals resorts waar algauw de prijs boven de 30 a 40 euro zijn per nacht.

De meeste scooters zijn hier te huren bij verhuurbedrijven of hotels en restaurants.

Stranden

Het eiland is 5 km breed en 7 km lang. Te lang om alles te voet te doen en is daarom ook handig om een scooter te huren (zie boven) of een gedeelde taxi te nemen. Ao Noi na is het grootste strand en ook het druk bezocht strand. Dit ligt ook vlak bij het dorp Ao Wiang Wan. Echter het kan zelfs zo druk zijn dat het eigenlijk niet meer leuk is. Als ook de vele (foute) eettentjes en harde muziek je meer het gevoel geeft dat in een badplaats bent. Hoe zuidelijker je gaat op het eiland hoe minder mensen en hoe rustiger de andere stranden zijn. De stranden iets ten zuiden van de helft van het eiland (Ao Phai) tot iets boven het puntje van het eiland. De stranden in het uiterste zuiden zijn minder mooi en zijn veelal rotsachtig.

Ao Phai

Ligt iets zuidelijker dan het drukke Ao Noi Na. Maar het is hier wel iets rustiger. Als je niet zover wilt lopen maar toch iets rustigers zoekt dan is Ao Phai een goed alternatief.

Ao Phrao

Is het enige strand aan de westkant van het eiland. Kan in het weekend wat druk zijn maar heeft nooit de top drukte van Ao Noi Na. Gelegen in de baai aan de Ao Prao Resort kan je aan het strand liggen maar ook duiken en snorkelen. De Oostkant van Ao Phrao is mooier om te snorkelen dan aan de westkant. Je kan snorkel materialen huren in het nabij gelegen resort. 100 – 150 Baht.

 

Check hier de video 5 dagen layover in Thailand.
Bezoek Bangkok en Koh Samet

If you like this you also might like:

Bezienswaardigheden in Tbilisi – 11 tips

Hoe rijd ik de Ha Giang Motor bike loop

Tips & tricks voor de Tongariro Alpine hike

Teaching at the Zhengzhou University of Aeronautics 2019

Ha Giang Motorbike loop video

Sri Lanka blog and video

Da Nang to Hue motorbike trip – Middle Vietnam

 

No Comments

Leave a Comment