De oude stad van Tbilisi

Bezienswaardigheden in Tbilisi – 11 tips

De leukste tips in de Georgische hoofdstad Tbilisi

De Georgische hoofdstad is waar veel mensen arriveren als ze op Georgië vliegen. Sinds kort is het trouwens ook mogelijk om direct vanuit Europa naar de Kutaisi te vliegen de tweede grote stad van Georgië. Tbilisi is een stad die heel anders is dan alle andere steden van Georgië. Het is grandeur, een mix van culturen die samenkomen, als liberaal en conservatief als oud en nieuw bij elkaar komen. Het is erg makkelijk om enkele dagen in deze stad te verblijven. Plus de eendaagse trips naar Kazbegi, de wijnregio Kakheti en de David Gerja Monastery. In dit artikel houd ik het alleen op alle hoogtepunten in deze stad.

Voor fotoseries check hier

 

Vrijheidsplein – Freedom square

Op dit central plein aan de rand van de oude stad komen veel verkeerswegen samen. Het is herkenbaar aan het Sint Joris monument. Een hoge zuil waar bovenop in het goud Sint Joris staat die de draak verslaat. Het is vooral een groot verkeersplein. Dit plein is het symbool Vvoor Georgiërs hebben hier een aantal bekende historische gebeurtenissen afgespeeld waaronder het protest en de viering van de onafhankelijkheid van Georgië in 1989 en 1991 en de rozenrevolutie in 2003. Er staan veel historische gebouwen rondom zoals o.a. het oude stadshuis (wat eerst een brandweerkazerne was). Verder is er niet heel veel te zien dan, erg veel verkeer, andere belangrijke overheidsgebouwen en shoppingmalls

View on Tbilisi from Narikala fortress

 

Oude stad van Tbilisi

Loop je van het vrijheidsplein in de richting van de Koera rivier. Dan loop je door de oude stad. Het geeft je ene mooie inkijk op de diverse gebouwen met de typische versierde balkonnetjes (waar uiteraard wijn gedronken wordt), kronkelende straatjes, gebedshuizen zoals kerken, orthodoxe kerken, moskeeën, pleintjes, badhuizen om heerlijk in te kunnen verdwalen. Neem je tijd voor om alles rustig in ogenschouw te nemen om daarna rustig te genieten van een hapje en een drankje in de diverse restaurants en cafe’s. De meeste eetgelegenheden zijn rondom Erekle Meoris Qucha, Kote Abkhazi street, Sioni street en Vakhtang Gorgasali square.

Niet-gerenoveerde Oude stad Tbilisi

Persoonlijk vind een deel, de niet gerenoveerde oude stad, van Tbilisi erg leuk om er door heen te wandelen. Het laat zien hoe de stad in originele staat is. Ze doen er al jaren over om dit op te knappen. Het geeft een aantal leuke fotogenieke plaatjes. Maar voor de avontuurlijke reiziger geeft het een authentiek beeld van de tijden van weleer.

Downtown Tbilisi

Typische Tbilisi en Georgische Balkonnetjes

 

Zwavel-badhuizen

Als je naar Georgië gaat dan doe je er goed aan om 1x in je leven om in een openbaar of privé badhuis te gaan. Dit zijn speciale zwavel-badhuizen waar je heerlijk onder het genot van een hapje of een drankje kan ontspannen. De meeste zwavel-badhuizen kan je vinden vlakbij het president Hydar Aliyev park. Je ziet van die typische stenen lage halve koepels. Bij die koepels kan je zo naar binnen lopen om een zwavelbad te nemen.

Mtatsminda uitkijkpunt / Tbilisi TV Broadcasting tower

Er zijn een aantal uitkijkpunten in de stad. Een van de uitkijk punten is de Tbilisi TV Broadcasting tower uitkijk punt (overal in de stad goed te zien hoog boven op de heuvel). Daar vlakbij is het Mtatsminda themepark. Je krijgt een mooi uitzicht op het heel het park. Hoe kom je daar. Ga naar het Tavisuplebis Moedani tram die je voor en 20 lari naar boven als naar beneden neemt. Een andere mogelijkheid is een de Marshrutska bus 124 pakken. Opstappen is dan op Rustavelli Avenue

Kabelbaan naar Kartlis Deda uitkijkpunt

Als je in de oude stad bent kan je ook naar een andere uitkijk punt gaan. Het uitkijkpunt naar de ‘moeder van Georgië / Mother Georgia’ of in het Georgisch Kartelis Deda. Een standbeeld die streng uitkijkt op de stad met een mooi uitzicht. 15 tot 20 minuten doe je er wandelend over om het hoogste punt te bereiken. Maar je kan ook de kabelbaan pakken vanaf Rike park. Dat is 2 tot 4 lari (enkel of retour).

Narikala fortress

Vlakbij ‘moeder van Georgië’ is het Narkila fort / Narkila fortress. Het is een oude ruïne waar alleen een aantal muren en een toren overeind staan. Maar het geeft je wel een bepaalde indruk hoe de beschermers van de stad Tbilisi de vallei zagen om zich te verdedigen tegen diverse aanvallen. Je kan er met gemak te voet naar toe lopen of de kabelbaan pakken vanuit het Rike park. Pas wel op dat sommige stukken van de muur best gevaarlijk is om op te klimmen door de slechte staat van de muren die nauwelijks onderhouden zijn. Er staan namelijk geen waarschuwingsborden.

Diverse kerken en kloosters

Wat zou je in Georgië nu moeten zonder al die kerken en kloosters. In Tbilisi zijn er ontzettend veel kloosters en andere gebedshuizen. Ik noem er een aantal belangrijkse. De oudste kerk van Tbilisi Anchiskhati Basilica, Tsminda Sameda Cathedral (die in een leuke authentieke wijk staat op de heuvel), Mtatsminda Pantheon, Kashveti Church, Kathedraal van Sint Joris en Jvaris Mama kerk.

Bridge of Peace

Wil je naast het oude ook wat moderners en nieuw zien. De bridge of peace, de brug van de vrede verbind Rike park met de oude stad van Tbilisi. Het is mooi staaltje architecture design.

Brug van de vrede Tbilisi

 

Vlooienmarkt – Fleamarket

Vanaf de Saarbrücke bridge heb je de vlooienmarkt die elke dan tussen 10.00 en 18.00 uur te vinden is. Het is een leuke vlooienmarkt die zich vooral kenmerkt van prullaria uit het oude sovjet tijdperk. Zoals pins, speldjes, kleding enzovoorts. Als je geluk hebt vind je ook de typische Lada’s waar de verkopers de spullen aan het lossen of laden zijn. Als je over de brug naar de andere kant loopt naar het presidentiële woning heb je een aantal mooie gerenoveerde straatjes met leuke cafeetjes, restaurants en winkeltjes.

Musea

Overal in de stad zijn speciale Musea te vinden. De belangrijkste vind je aan de Shota Rustaveli avenue. Waaronder het Georgia National Museum, National Gallery of Georgia en Tsereteli Museum of Modern art.

 

Lokaal Georgisch eten

Als je dan toch in de stad bent en je begint trek te krijgen na alle bezienswaardigheden te bezichten dan kan je overal in de stad de typische en lokale gerechten eten in diverse eet- en horeca gelegenheden. Houd er rekening mee dat alles in grote hoeveelheden geserveerd wordt om dat Georgiërs altijd in groepen eten en alles delen. Vraag speciaal om alles te serveren in kleine porties.

Een greep uit de Georgische keuken die je een keer geprobeerd moet hebben:

– Khachapuri Adjaruli – ovaal platgebakken brood met kaas en bovenop een ei
– Khachapuri – platgebakken brood met kaas
– Churchkhela – Gedroogde druiven ingegoten in een zoete laag
– Kinkali – Soep dumbling. In champions, groente of vlees in gepakt met deeg die gekookt wordt
– Mtsvadi – vlees op spies: varken, schaap of rund icm groente
– Lobiani – Hartige (vlees) taart. Het is vlees in gepakt in platgeslagen deeg

 

Verplaatsen door Tbilisi

Verplaatsen door Tbilisi is niet zo heel moeilijk en erg goedkoop van taxi, tram, trein en bussen. Ik heb er een apart artikel aangewijd. Check het hier.

 

Check hier de Engelse video over Tbilisi

 

Check hier de foto’s van Tbilisi

Oldtown Tbilisi
Didube bus station - Tbilisi

 

Als je dit leuk vind check dan ook: 

Hoe rijd ik de Ha Giang motorbike loop Vietnam

Tips & tricks voor de Tongariro Alpine hike

Trekking van Kalaw naar Inle lake

Vietnam photo series – Noord Vietnam

Uitgebreid verslag Annapurna Basecamp Trekking

No Comments

Leave a Comment