Creative globetrotter believe in possibilities

Tips & tricks voor de Tongariro Alpine crossing hike

Tongariro Alpine crossing hike – de mooiste 1 daagse wandeling op Noordereiland in Nieuw Zeeland

Als een van de hoogtepunten in Nieuw Zeeland op het noorder eiland dan is het zeker de Tongariro Alpine Crossing. Het wordt omschreven als een van de indrukwekkende 1-daagse hikes of treks van Nieuw Zeeland. Ik heb deze trek gelopen en inderdaad dit is een van de gaafste treks die ik ooit in mijn leven gelopen heb. Je hebt de diverse berg trekkings in Nepal, de jungle hikes in de Maleisië of de wandelingen in het heuvelachtige landschap in Myanmar maar de Tongariro Alpine Crossing mag terecht een wandeling van de buiten categorie genoemd worden. Stel je voor een maan landschap, vulkanisch gebied en de film van Lord of the Rings in je achterhoofd dát is het gebied waar je door heen loopt.

In deze blog alle informatie van de een daagse trekking die ik gelopen heb.

Kosten: 34 – 50 NZD (20 – 30 euro)

Lake Taupo

Taupo of lake Taupo – meer van Taupo – in dit dorp aan het gelijknamige had ik een accommodatie geboekt. Taupo is het dorp wat het dichtst bij de Tongariro Nationaal park ligt. Je kan ook vanuit Rotoroa of Wellington de trekking boeken. Maar dat is bovendien veel duurder en je moet veel vroeger uit je bed. In de Urban Retreat hostel. Een leuke hostel met een goede vibe. In dit hostel net als in elke andere hostel in Taupo kan je de trekking boeken. Het was het weer die roet in het eten gooide. Als het weer slecht is zoals een harde wind of te veel regen dan is het Tongariro nationaal park gesloten. Ik had mijn schema een beetje om moeten gooien in de hoop dat ik op de laatste dag de Alpine Crossing kon lopen. Gelukkig gaf de receptioniste het groene licht om de trekking voor de volgende dag te boeken.

Vroeg in de ochtend.

Je hebt een handje vol organisaties die de trekking verzorgen. De organisatie Tongariro Expeditions haalde ons vroeg in de ochtend op en brengt je naar het startpunt. Rond half 5 was ik opgestaan, je maakt je klaar en dan tussen 5 uur en half 6 wordt je opgehaald. De reden dat ze je zo vroeg ophalen is dat je de trekking zelf kan lopen. Maar daar zit een tijdslimit aan. Tegen het vallen van de avond, wanneer het donker gaat worden, wordt iedereen geacht om al binnen te zijn. Vandaar dat iedereen die de trekking wilt gaan lopen met de eerste zonnestralen de trekking start.

Veiligheid boven alles

In de ochtend, in de bus, wordt je bijgepraat over bepaalde veiligheidsrisico’s. Het is namelijk niet zonder gevaar omdat je door een vulkanische gebied loopt. Ik had al vertelt over de tijdslimit. De tijdslimit is trouwens nog gedetailleerder op de kaart, die iedereen mee krijgt. Op de kaart staan alle bezienswaardigheden op maar ook wanneer je uiterlijk bij die plek moet zijn. Bijvoorbeeld bij Mount Tongariro wordt je geacht uiterlijk om 14.00 uur te zijn. Wanneer je deze tijdslimit niet aanhoudt kom je te laat bij het eindpunt. Daarbij wordt er aan iedereen gevraagd om zijn of haar gegevens in te vullen op de lijst. Deze lijst is erg belangrijk. Wanneer je klaar bent met de trekking wordt er gevraagd om je af te vinken op deze lijst. Hierdoor kunnen de organisaties zien of er iemand vermist is. Ook al ben je veilig bij het eindpunt aangekomen meldt je bij de persoon met de lijst. Doe je dit niet, dan sta je nog steeds als vermist opgegeven en dan gaat de politie naar je opzoek.

De start – Mangatepopo carpark (1100 m)

De bus zet je af bij de Mangatepopo Carpark. Je ziet dat het licht begint te worden. Je herkent bepaalde rotsformaties. En op de parkeerplaats zul je al veel mensen zien. Om een beetje de drukte voor te zijn ben ik gelijk gaan lopen. Als je naar de WC wilt is dit de laatste mogelijkheid. Vanuit Mangatepopo loop je naar de Soda Springs het pad daarnaar toe loopt door een ravijn van enorme hoge zwarte ‘muur’ van rotsformaties.

Mangatepopo – South Crater (1650 m)

Vanuit de parking is het een kwestie van de wegbewijzering of de oranje stokken te volgen. Het landschap wordt extremer als je van Mangatepopo langs de mangatepopo waterstroom loopt naar de soda springs waar de stroom begint. Je moet een stukje omhoog om vervolgens in de krater terecht te komen die naar de rand van de South Crater brengt. Plots steekt ook de wind op omdat je boven aan de rand van de South Crater staat. Rechts van de Krater staat Mount Ngauruhoe en rechts Mount Tongariro. Beide bergen kan je beklimmen. Mount Ngauruhoe is de grootste berg / vulkaan die nog actief is. Mount Ngauruhoe wordt in de volksmond ook Mount Doom genoemd. Echter komt deze berg niet in de Lord of the Rings film voor.

South Crater – Mount Tongariro (1967 m)

Ik besloot om niet de Mount Ngauruhoe te beklimmen maar Mount tongariro te beklimmen. Mount doom was te hoog en ik was bang dat ik niet voor de gestelde tijd binnen zou zijn. Dus moet je een van de twee bergen aan je voorbij laten gaan. Je loopt eerst door de South Crater dat voelt als een maanlandschap. Er groeit helemaal niks daar. Vervolgens door gelopen naar de Red Crater (de Rode Krater) die een afsplitsend pad heeft naar Mount Tongariro. Mount Tongariro is ook wat makkelijker te beklimmen en is minder steil. Boven op de berg kan je genieten op Mount Doom. Ik heb een half uurtje bovenin gezeten en wat geluncht.

Mount tongariro – Blue Lake (1725 m)

Als je van Mount Tongariro komt loop je geleidelijk naar beneden door de Rode Krater en passeer je de Emerald lakes (Smaragden meren) vanwege de blauw-groene kleur zien ze er zo uit. Vervolgens heb je ook nog wat steile en wat diepe afdalingen naar de Blue Lake. Pas op dat sommige paden verradelijk kunnen zijn vanwege het vulkanische as of zand. Je passert de Central Crater – centrale krater. Blue lake – het blauwe meer – is het grootste meer in het Tongariro national park. Hier had ik eventjes gerust.

Blue lake – Ketatahi (1456 m)

Na het blauwe meer is is het lang doorlopen naar Ketathi waar ook een lodge of hut staat. Je kan er voor kiezen om een trekking te maken voor een paar dagen en in een van deze hutten te overnachten. Je ziet dat het landschap langzamerhand veranderd in een kaal vulkanisch gebied naar meer lage vegetatie zoals gras.

Ketatahi – Ketatahi carpark (800 m)

Vanaf Ketetahi is er nog een lang saai stuk. Je daalt af van de berg waar meer hoog gras is. Je loopt als het ware de grote krater uit. De rand van de krater zie je nog veel rook uit de bergspleten komen. Daarna kom je in een bos. Als je de bosrand bereikt duurt het nog 1,5 uur totdat je de Ketatahi carpark hebt bereikt. Afgezien het laatste stuk val je moe maar voldaan in slaap in de bus terug naar Taupo.

Dingen die mee moet nemen (1-daagse trek).

Omdat je in een vulkanisch gebied en het nationaal park snelle weersveranderingen kent moet je erop voorbereid zijn. Hier een rijtje met tips

– Neem genoeg water mee. Zeker in de zomermaanden moet je rekenen dat je veel vocht verliest.

– Regen en Wind dichte jacks en jassen.

– Goede wandelschoenen. Sneakers en slippers worden afgeraden.

– Warme kleding. Bij, Thermische kleding: kleed je in lagen

– Muts en handschoenen (niet alleen voor de kou maar soms ook voor de stenen die je wil beklimmen)

– Zonnebrand en Zonnebril

– Klein EHBO setje

– Kaart van het gebied (deze krijg je altijd mee wanneer je in de bus stapt naar het nationaal park toe)

– Mobiele telefoon. (op de kaart staat ook een telefoon nummer, mocht je het niet redden om voor de tijd binnen te zijn of als er iets gebeurd is altijd bellen)

– Foto of filmcamera

– Goede conditie. Onderschat dit gebied niet het kan voor sommige mensen een aanslag op het fysieke lichaam zijn. Je moet enigszins in een goede conditie zijn om in dit gebied te kunnen lopen

Lees hier meer over de Tongariro Alpine Crossing

http://www.tongarirocrossing.org.nz/

Tongariro Alpine Crossing map

No Comments

Leave a Comment