Een reis door de gigantische mix van Sri Lanka

Sri Lanka wat ben je mooi

Inmiddels 3,5 week verder, ervaringen rijker zit ik deze tekst te typen op de laatste dag van mijn verblijf hier op Sri Lanka. Een ander land dat is het zeker wat ik gewend ben. Qua eten niet zo heel veel verschillend met de andere landen in Zuid Azië of Zuid-Oost Azië. Veel al rijst gecombineerd met lokale groente en vooral curries. We zitten immers in de buurt van India. De grote broer van Sri Lanka.

Colombo

Ik ben 3,5 week geleden vertrokken met het vliegtuig met een overstap in London was het in 1 ruk door vliegen naar Colombo. De hoofdstad van Sri Lanka. Hoewel mensen en backpackers niet fijn vinden om in de grote stad te zijn en dan ook binnen een dag weg zijn. Vind ik het zelf heerlijk om in de grote stad te vertoeven. Je maakt gelijk kennis met de mix van mensen, cultuur en geur. De grote stad is juist de belichaming van het land met al zijn culturen en mensen op de vierkante kilometer. Vooral het district waar de markt is en de grotere tempels, alle 4 grote religies worden hier aanbeden: Christendom, Islam, Hindoeïsme en Boeddhisme. Vooral het laatste is de grootste van de 4. Alhoewel ik deze vorm van Boeddhisme me vaak laat verwarren met de Hindoeïsme omdat in deze vorm veel op elkaar lijkt. De stad heeft naast mooie de markt, parken en tempels ook genoeg te bieden wat betreft musea en andere bezienswaardigheden zoals het strand. Alhoewel ik moet zeggen dat de stranden in het zuiden en oosten veel mooier en ongerepter zijn.

 

Galle en de stranden

Na een paar dagen geacclimatiseerd te zijn. Pakte ik de lokale bus, er zijn geen bussen speciaal voor toeristen. Dat maakt het enerzijds wel leuk. Want overal waar je heen gaan op het eiland kan je een lokale bus pakken voor maar 2 a 3 euro per rit. Nadeel kan zijn dat het ontzettend vol is omdat iedereen die bussen pakt. Soms bepakt met gigantisch veel bagage. Als het er bij kan in de vrije ruimte aan vierkant meters dan kan het er gewoon bij. Eenmaal in het zuiden in Galle was mijn volgende stop om de Nederlandse en Britse cultuur te bekijken. Ik wist het zelf ook niet maar de Nederlanders hebben hier 1,5 eeuw hier gezeten voordat de Britten het over hadden genomen. Nederlandse namen en woorden zitten nog steeds in het vocabulaire. Vlakbij Galle heb je de stranden mooi hagelwitte stranden, sommige wat meer toeristische dan de ander. Maar al met al goed toeven om de zonnebaden en te snorkelen.

 

Ella & Hill Country

Ik ben niet zo’n strandhanger na 1 dag heb ik het wel gehad dus na een paar dagen ben ik de bergen in gegaan. De bergen zijn niet zo heel hoog maar wel een stuk koeler. In het plaatsje Ella na een lange trip met de lokale bus van 7u vanuit Unawatuna. Was het fijn om iets minder warm te hebben en mooie wandelingen te maken in de omgeving zoals little adams peak en Ella’s rock. Na de bergen was het tijd voor de mooiste treintrip van Sri Lanka van Ella helemaal naar het stadje Kandy. De culturele stad van Sri Lanka. De trein bracht ons langs diepe dalen en hoge toppen langs diverse thee plantages, dorpjes, stijle berg wanden en diepe afgronden. De trein reed zo langzaam dat het makkelijk was om met heel je lichaam buiten de deuropening te gaan hangen. Mooie foto’s zie onder.

 

Kandy

In Kandy ging het mis in de komende dagen die er op volgde voelde ik me niet lekker, wat heet: kreeg ik koorts. In Kandy heb ik niet veel actiefs kunnen doen dan ziek op het bed liggen. Volgepropt met paracetamol probeerde ik een kleine wandeling te doen, maar meestal met de tuktuk bracht ik me ergens heen en dan daarna ergens anders heen. Normaal ben ik voor een stukje lopen maar het kon niet anders. Gelukkig heb ik de belangrijke dingen kunnen zien zoals de grote witte Boeddha op de heuvel (met mooi uitzicht) en de tempel met de gouden tand. Geen tand kunnen zien maar wel veel mensen die het aanbeden. Dat is dan mooi om te zien als je de massa’s mensen ziet. De hostel was heel basic maar het maakte wel uniek omdat ik bij een lokaal gezin op bezoek was. Dus als je een boek wil lezen zit je bij hun in de tijd of bij hun in de woonkamer (met de TV aan). Heel leuk om het gezinsleven zo dichtbij mee te maken.

 

De heilige driehoek: Sigiriya

Met toch nog een grieperig gevoel naar de eerste stad van de heilige driehoek. Dambulla. Vanuit Dambulla heb ik de grotten bezocht hoog in de berg. En het bleek maar weer eens dat mijn conditie nog te wensen over liet ik was immers nog ziek. Dus die dagen nog wel even langs de doktor geweest. En ik heb nog nooit zoveel pillen voorgeschreven. Per maaltijd moest ik daarvoor of daarna liefs 7 pillen innemen. Na 3x gedaan te hebben en badend in het zweet was ik maar mee gestopt. Dit ging te ver. Ik ben wel naar Sigiriya geweest de bekende rots met de tempel er bovenop. Maar mijn lichamelijk toestand was dusdanig niet in de conditie om die rots op te klimmen helaas. Maar ik heb het wel even gezien. Na Dambulla was het tijd om naar Polonnaruwa te gaan de 2e plek van de heilige driehoek. Een groot complex met oude ruïnes in een klein dorpje. Veel is er ook niet te doen maar je kan wel met de fiets heel het oude tempelcomplex af fietsen. Voor de eerste keer voelde ik me in tijden weer eens goed om heel die afstand te fietsen. Samen met twee fransen hebben we heel het complex gezien.

 

De heilige driehoek: Polonnaruwa & Anuradhapura

Hetzelfde in Polonnaruwa vonden we ook in Anuradhapura misschien een nog groter complex bekend dat het de oude hoofdstad was van het noorden. Ik was hier maar 1 dag en ik had voornamelijk veelal van hetzelfde gezien, van tempels oud en nieuw. Veelal de oude tempels was er niet zo veel van over. Omdat het zaterdag was, maakte veel mensen een soort dagtrip naar de grotere stupa’s en tempels. Allemaal in het wit. Best bijzonder om te zien. Ook bijzonder dat het Boeddhisme anders aanbeden wordt. Nepalees, Chinees, Thais, Khmers, Tibetaans en Sri Lankaans ieder hebben een eigen interpretatie van het geloof. Vanuit Anuradhapura was tijd om terug te gaan naar de kust in de richting van Colombo. Omdat ik Colombo al aangedaan had en dit keer koos voor strand en dichterbij het vliegveld ben ik in Negombo aanbeland. Minder toeristisch helaas niet zo’n mooi strand. Maar toch relax om de laatste dagen van Sri Lanka mee te pikken voordat ik richting Vietnam vlieg.

 

Sri Lanka een mix van alles

Al met al Sri Lanka is een mix een bijzondere mix van culturen en mensen. Van de Tamil in het noorden en de Boeddhistische cultuur in het midden en het zuiden. Eeuwenoude beschavingen die hun sporen achter gelaten hebben. Van de bergen tot aan de hagelwitte stranden met wuivende palmbomen. De vriendelijke mensen met hun eeuwige lach, die altijd in zijn voor een praatje. Sri Lankanen kan je niet in een hoekje stoppen. Het heeft een vleugje Indiaas, maar tegelijkertijd ook Brits zelfs met een tikkeltje Nederlands. Net als in Indonesië maakt niet uit welke van de 4 grote religies je volgt alles gaat samen in 1 harmonie. Maar misschien boven alles moet je die Sri Lankanen niet in 1 hokje stoppen. Ze zijn meestal zichzelf, zij zijn Sri Lankaans!

 

Check hier mijn Creative Globetrotter video short

No Comments

Leave a Comment