Sankt Antönier Joch Gargellen smokkelpad hike

Gargellen smokkelpad wandel op de Oostenrijkse Zwitserse grens op 2400m

Spectaculaire bergrug grensovergang

Douane’s zijn er niet meer maar de Gargellen smokkelpad oftewel the Smuggler trail of in het Duits das Schmuggler pfad was nog niet zo heel lang geleden een pad dat werd gebruikt door de smokkelaars. In de regio van Montafon (Bundesland Vorarlberg) Oostenrijk en het Zwitserse Kanton Sankt Gallen waren tientallen illegale grens overschrijdingen die via de hoge toppen van de Alpen liepen. Vandaag de dag kan je deze trails en paden nog steeds volgen. Spectaculaire beklimmingen en steile afdalingen en mooie uitzichten zowel aan de Zwitserse en Oostenrijkse zijden. Check mijn video van het smokkelpad

Gargellen Bergbahn dalstation 1423 meter

In het populaire skidorpje Gargellen tevens het hoogste dorp in Montafon op 1423 meter begint je tocht. Het bergstation is te voet te bereiken vanuit het dorpje Gargellen maar er is ruimte genoeg om je auto te parkeren of zelfs de lokale bus te pakken van Sankt Gallenkirch naar Gargellen (lijn nummer 87). Een retour ticket van de gondel baan kost 20 euro vergeet niet een paar kortingskaarten mee te nemen dat scheelt soms 5 euro. Het duurt 20 minuten voordat je bij bergrestaurant Schafberg Hüsli bent. Dit is je start punt. De borden volgen is heel makkelijk. Let op wij liepen deze route met de klok mee dat is geleidelijk omhoog en stijl afdalen. Heb je liever de voorkeur door stijl omhoog te klimmen en geleidelijk af te dalen moet je tegen de klok in lopen.

Bergstation (2210 m) – Gafier Joch (2415 m)

Er is niks wat hier groeit. We zitten ruim boven de bomengrens. Via diverse paden lopen we op een gegeven moment omhoog. Het pad gaat geleidelijk omhoog maar met een redelijke conditie moet je dit aan kunnen. Eenmaal boven op de Gafier Joch wat uiteindelijk precies de grens markeert tussen Zwitserland en Oostenrijk. Het is de eerste spectaculaire blik op beide landen.

Gafier Joch (2415 m) – Bergrug (2400 m) – Gafiersee (2300 m)

Je vervolgt het pad dat precies de grens markeert tussen beide landen. Het pad wat de eerste kilometer over de Gafier Joch bergrug loopt rond de 2400 m. Afhankelijk hoe lang je er over doet en hoe lang je wilt genieten van het uitzicht loopt het pad aan de Zwitserse zijde naar beneden naar de Gafiersee. Een klein meer waar ik uiteindelijk ook een korte pauze heb ingelast. Sommige mensen zwommen ook in dit meer… iets wat voor mij te koud is.

Gafiersee (2300 m) – Sankt Antönier Joch (2379 m)

Via dit meer wandelen we weer de bergen op om weer de grensovergang te bereiken boven op de berg. Voordat we de piek van de Sankt Antönier Joch bereiken komen we op het hoogste punt van 2477 m. Ruimschoots nog onder de 2500 m waarbij het moeilijker wordt om te ademen op grote hoogte. Na dit hoogste punt gaat de weg steil naar beneden. Hier en daar zijn er extra beugels gemonteerd om veilig (of als je de andere kant op wandelt omhoog) af te dalen. Doe dit het voorzichtig en met beleid. Eenmaal bij het oude wachthuisje sta je weer aan Oostenrijkse zijde.

Sankt Antönier Joch Gargellen smokkelpad hike

Sankt Antönier Joch Gargellen smokkelpad hike

Sankt Antönier Joch Gargellen smokkelpad hike

Sankt Antönier Joch (2379 m) – Bergstation (2210 m)

Eenmaal weer aan de Oostenrijkse zijde is het nog 1 uur hiken naar het Bergstation. Dit stuk is net al te moelijk maar is wel bezaaid met stenen wat het comfort want het wandelen niet altijd prettig is. Eenmaal bij het Bergstation kan je even lekker genieten van een kop koffie of lunch in het restaurant voordat je weer naar beneden gaat met de gondel.

Check hier de smokkelpad hike video

 

If you like this you might like:

Aletschgletsjer hike info & video

Georgia Travelvideos

Laos travelguide

Myanmar Travelguide

Teaching at the Zhengzhou University of Aeronautics 2019

Ha Giang Motorbike loop video

Sri Lanka blog and video

Ho Chi Minh City adventures video

Hangout in Mui Ne short video

No Comments

Leave a Comment