Bussen in Didube Bus station Tbilisi

Vervoer en je verplaatsen door Tbilisi (en deels Georgië)

Vervoer en je verplaatsen door Tbilisi

Ik kan me voorstellen dat je van alles wilt zien in deze stad. Maar dat alles te voet doen misschien teveel van je wordt gevraagd. Het is niet zo heel moeilijk om je door de stad te verplaatsen. In dit artikel behandel ik de volgende opties.

Tbilisi card.

In elke grote stad van Georgië hebben ze een speciale kaart de Tbilisi card vergelijk het met de OV-chipkaart. Hiermee kan je door de stad kan reizen het geeft je recht om te reizen met de (mini)bus, trein en zelfs de kabelbaan. Zo heeft Kutaisi de Kutaisi-card, Batumi de Batumi-card enzovoorts. Helaas zijn deze kaarten niet in de andere stad te gebruiken.

Hoe werkt het?

Een kaart aanschaffen kan je aan het service loket of in diverse winkels en vervolgens kan je een bepaalt bedrag op deze kaart zetten. In tegenstelling tot Nederland hoef je maar 1x de kaart voor de scanner te houden. Er gaat dan iedere keer 0,50 Lari af dit geldt voor de gehele rit (zelfs als je 1 stop verderop uit moet stappen). Als je eenmaal in gecheckt hebt is dit 1,5 uur geldig. Op sommige grote knooppunten waar je over moet stappen staan er mensen van het OV-bedrijf met een scanner die je kaart in scannen waardoor je bij de volgende bus waar je opnieuw in moet checken 0,00 Lari afgaat.

Vanaf het vliegveld.

Als je arriveert op het vliegveld. Heb je een aantal opties het openbaar vervoer: de bus of met de taxi.

Bus

Toen ik arriveerde op het vliegveld kan je daar nog geen aparte Tbilisi-card kopen als je met de bus wil gaan (misschien is dit inmiddels veranderd). Je kan dan ook cash betalen (liefst gepast 0,50 Lari) in de bestemde money-box bij de chauffeur. De bushalte vind je wanneer je de uitgang uitloopt sla je rechtsaf aan het eind van het de terminal zie je de halte staan.

Taxi

Pas op met de taxi’s en taxi chauffeurs. Legale als ‘zwarte’ taxi’s. Zij hanteren een veel te hoge prijs. . 100 Lari (legale taxi’s) en 60 Lari (zwarte taxi’s) is veel te hoog. Een reguliere prijs is rond de 20 of 25 Lari. Afdingen is bijna niet mogelijk de chauffeurs onderlingen maken afspraken dat ze de prijs zo hoog mogelijk moeten houden om naar het centrum van Tbilisi te gaan. Dus wat moet je doen? Je hebt twee opties: ga naar de information desk zij nemen alle tijd om je te helpen om een ‘normale taxi te bestellen. Mocht dit niet mogelijk dan is er een tweede optie bestel een taxi via de app.

Taxi bestellen via de app

Op het vliegveld kan je gratis op de WiFi of je kan in de aankomsthal een Georgische mobiele simkaart bestellen om deze app te installeren (of je doet het thuis als je dit van te voren leest 😉 ). Net als Uber of Grab kan je ook taxi’s bestellen via een Georgische app. Je hebt hier weer twee opties. Maxim taxi of Bolt taxi. Beide werken nagenoeg hetzelfde alleen is Maxim net iets goedkoper. Het werkt heel simpel nadat je de app geïnstalleerd hebt. Vul de begin als de eind bestemming in en vraag om een taxi, je ziet tevens ook de ritprijs. Een van de taxi-chauffeurs in de omgeving zal je vraag accepteren. Je kan zien waar hij momenteel is en hoe lang het duurt. Aan de omschrijving van de auto en het kenteken kan je de taxi herkennen.

Met de trein

Alle treinen komen in Tbilisi aan in Tbilisi-pass. Het centraal station van Tbilisi. Het voelt een beetje gek en verwarrend maar het station lijkt een beetje op een shopping-mall / winkel centrum. En er is geen speciaal bord waar alle treinen staan. Dus probeer een beetje eerder te komen om je weg daar een beetje te vinden. Ga naar de 1e verdieping de roltrap op en je ziet eerste spoor. Op het eerste spoor zie je een groot bord met alle tijden van de treinen die aankomen en vertrekken.

Alle richtingen

De trainen gaan in alle richtingen van Georgië behalve naar het noorden. Wil je naar het noorden naar Rusland bijvoorbeeld dan moet je de bus of het vliegtuig pakken. Je kan de internationale treinen pakken naar het Oosten: Azerbeidzian (Baku) en naar het zuiden naar Armenië (Yerevan) of naar het westen zoals Kutaisi, Zugdidi en Batumi.

Kaartjes kopen

Kaartjes kopen kan aan het loket op het station. Maar je kan ze ook online of via de app kopen. Het is even zoeken naar de taal op http://www.railway.ge Maar er is ook een Russische en een Engelse taal beschikbaar. Ook de app is beschikbaar in de Engelse taal waar je de kaartjes kan kopen. Je hoeft de kaartjes niet uit te printen op de telefoon is voldoende zolang je het reserverings nummer hebt en je paspoort gereed houdt.

Metro

De metro is heel simpel het gaat van noord naar zuid of in de westelijke richting. Met het gebruik van de Tbilisi card kan je door heel de stad reizen. Dit kost 0,50 lari per rit. De meest bekende hotspots zijn te bereiken met de metro. Inclusief Didube bus station en de oude stad van Tbilisi

Met de (internationale) bus

De bus is het meest voorkomende vervoer middel om door Georgië als in Tbilisi te reizen. Met stadsbus, minibus (Marshrutka) en internationale bus.

International bussen

Ortachala bus station ten zuidenoosten van de stad. Hier gaan bussen naar alle internationale bestemmingen en hoofdsteden. Zoals Turkije, Armenië, Rusland en Azerbeidzjan. Let op dat als je een buskaartje (online) koopt dat ze bij het instappen bij de bus om je visum kunnen vragen van de desbetreffende bestemming (inclusief de autonome regio’s als Abchazië en Zuid-Ossetië).

Marshrutka bus / minibus

Vanaf Didube bus station, bereikbaar met de Metro, gaan meestal naar de regionale en binnenlandse bestemmingen van Georgië. Bijvoorbeeld naar Kazbegi, Batumi of Kutaisi. Marshrutka bus heeft een eigenaardige tijdschema. De bus gaat vertrekken wanneer de bus vol zit. Ga dan op de meeste drukke momenten als je naar je plek van bestemming moet zijn.

Stadsbus / Marshrutka bus

Diverse punten in de stad zijn overal bereikbaar met de stads of marshrutka bus (minibus). De ‘stads minibus’ is te herkennen aan de gele kleur. In tegenstelling tot the minibussen die je naar de regionale bestemmingen brengen hebben de gele minibussen wel een regulier tijdschema. Overal in de stad staan borden waar de bussen vertrekken en wat de eind bestemming is. Daarnaast is google maps goed te gebruiken om van A naar B te kunnen komen met de bus.

Bus naar Kutaisi Didube Bus station Tbilisi

Check de travel guide video over Tbilisi

Als je dit leuk vind check dan ook: 

Bezienswaardigheden in Tbilisi – 11 tips

Hoe rijd ik de Ha Giang motorbike loop Vietnam

Tips & tricks voor de Tongariro Alpine hike

Trekking van Kalaw naar Inle lake

Vietnam photo series – Noord Vietnam

Uitgebreid verslag Annapurna Basecamp Trekking

No Comments

Leave a Comment