Mijn klas 2017 product design

Zhengzhou (郑州) awesome laidbackness

En hop naar Zhengzhou 郑州

Nog maar een maand geleden was ik uit Myanmar en Thailand vertrokken en nu zit ik weer in het hart van China. Dit keer geen Chongqing maar dit keer ben ik werkzaam op de Zhengzhou University of Aeronautics. Ik geef les in Design Methodology de komende weken en het is een geheel andere ervaring dan Chongqing.

Ik moet toegeven onzeker was ik wel toen ik naar China ging. Ik ben niet op een prettige wijze uit China weggegaan. Wat me een zekere wansmaak gaf. Maar ik was met volle moed opnieuw naar China vertrokken om die wansmaak eens en voor altijd weg te spoelen. En dat is in de eerste week zeer goed gelukt moet ik zeggen.

 

Zhengzhou – Henan Provincie

Zhengzhou ligt 1000 km ten westen van Shanghai / Hangzhou. Ik had nogal een jetlag toen ik Zhengzhou was aangekomen. Dus de eerste dagen is vooral bijkomen. En ik ben voorlopig op de campus blijven rondhangen de afgelopen week. Omdat ik ten eerste heel veel les moest geven en de campus ligt behoorlijk uit de buurt van het centrum van Zhengzhou. Nu is Zhengzhou compleet verschillend met Chongqing. Ten eerste het aantal inwoners Chongqing is een stad van 30 miljoen – de aantallen lopen nog steeds op – terwijl Zhenzhou een stad is tussen de 3 – 5 miljoen. Je kan dat ook zien er wordt veel gebouwd maar de stad voelt niet ‘vol’ aan. Chongqing is daar en tegen een-en-al-flatgebouwen van het vliegveld – dat ruim 1 uur van het centrum ligt – tot aan het centrum. In deze stad – die overigens heel nieuw aanvoelt – worden flatgebouwen afgewisseld met parken, rijen met bomen en groen.

Saai?

Ja en het mag gezegd worden Zhengzhou mag zelfs een beetje ‘saai’ genoemd worden. Het feit dat de mensen zoveel rustiger en relaxer zijn. Het eten is minder pittig en de stad voelt ook rustiger aan. Tuurlijk zijn er ook hier verkeersopstoppingen en veel mensen op de been. Maar als je bijna een jaar in een stad van 30 miljoen gewoond heb en nu Zhengzhou bent voelt alles rustiger.

En het helpt ook dat ik nog mijn Chinees niet verleerd ben. Het helpt zoveel als je iets moet bestellen de weg kwijt bent om in het Chinees te vragen. Het voelt eigenlijk meer als routine en ik leer elke dag woorden bij. Op de campus kan ik ook een klein woordje met de studenten mee praten. Het engels is hier behoorlijk slecht op enkele studenten na. Mijn lessen in Design Methodology is misschien wat hooggegrepen en ik heb hier en daar mijn lessen aan moeten passen. Maar de meerderheid van mijn studenten – ik heb voor een aantal weken elke dag dezelfde klas – zijn gemotiveerd en doen fanatiek mee. En tuurlijk heb je ook studenten die niet gemotiveerd zijn en altijd achterin de klas zitten en op hun mobiel filmpjes zitten te kijken. Tja dan steek ik liever de energie in de studenten die er wél voor willen gaan. Overigens hoewel de Universiteit van Aeronautics is, zijn hier ook verschillende andere opleidingen zoals product design. De groep die ik nu les geef zijn eerste jaars product design studenten.

Doorbijten

De eerste paar dagen was het flink doorbijten ivm de jetlag. Maar ik ben nu een paar dagen meer gewend aan het ritme. En heb zelfs nog kunnen hardlopen op de running track. Ik heb 4 dagen in de week les en ik geef alleen ’s middags les. Dat scheelt weer met mijn jetlag dat ik enigszins uit kan slapen en ik heb een lang weekend. Dus aankomende weekend ga ik de

Check hier de pics

 

Check hier de video

 

No Comments

Leave a Comment