Franz Josef Glacier - Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland. Het land van Middle Earth en de Kiwi’s

In de ene verrassing in de andere. 

De wolken kruipen over de heuvels en de hoge bergen om vervolgens weer in een fjord uit te komen waar dezelfde wolken haast verticaal de fjord overtrekken. Het land van Mount Doom en Rohan. Het land van zijn duizenden gezichten die zo divers zijn en je afvraagt of je wel in hetzelfde land bent. Niet groter dan Groot Britannië maar zo verschillend. Ik ben in Nieuw-Zeeland, het land van de film Lord of the Rings en The Hobbit trilogie, de Maori, The All Blacks en de Kiwi’s.

Lake Wanaka, New Zealand, Nieuw Zeeland

Het vertrek vanuit Sydney

De dag dat ik naar Nieuw Zeeland vertrok was met enige vertraging. Midden in de nacht kwam ik aan in Christchurch op het Zuidereiland. De volgende dag in Christchurch was duidelijk te zien wat de aardbevingen van 4 jaar geleden hadden aangericht. 70% van de gebouwen stond niet meer overeind en dat is te zien aan de diverse lege plekken. Christchurch voelt ook een beetje aan als een doodse stad. Ik had wel verwacht dat ze in 4 jaar tijd wat meer vooruitgang in zou zitten maar dat is er helaas niet. Veel straten zijn nog afgesloten en zagen eruit net als 4 jaar geleden na de aardbeving als ook de oude Kathedraal die nog in vervallen staat verkeerd en de helft van het schip is ingestort. Alhoewel er wordt wel volop gebouwd en de aardbevingen van 2010 en 2011 zo snel mogelijk te vergeten. Zo zijn er overal kunstprojecten om de stad wat meer leven in te blazen zoals het historisch centrum (waar nu niks meer van over is of de gebouwen die overheid staan verlaten zijn). Maar je vind nog wel leuke pareltjes zoals muurschilderingen, beeldjes die je her en der ziet, bepaalde plekken vind je winkels in containers die weer tezamen een soort winkelcentrum vormen met kekke kleurtjes. De mensen aldaar proberen het er beste van te maken. De oude Kathedraal is niet meer bruikbaar dus hebben ze een nieuwe moderne versie gebouwd the Cardboard Cathedral (de kartonnen kathedraal) wat een groot deel ook uit karton bestaan en 185 memorial van 185 witte stoelen ter gedachtenis van de 185 mensen die in de staat Cantebury tijdens de aardbeving zijn overleden.

Christchurch Nieuw Zeeland

Christchurch New Zealand

Queenstown & Milford sound

Van het weemoedige Christchurch naar vrolijke Queenstown. 1/4 van de bevolking van Nieuw Zeeland woont op het Zuidereiland dat is dus niet veel en de ritten van plaats naar plaats doen zich regelmatig heel verlaten aan. Het heeft ook iets puurs. Onderweg zijn en bijna niet niemand tegenkomen. Het landschap van Christchurch naar Queenstown veranderde dramatisch. Van het Nederlandse vlakke landschap met heel veel koeien, naar de glooiende heuvels, naar Iers lijkend landschap, naar kaal landschap, naar bergen met alleen gras, neer zeer intimiderende bergen vol zwarte rots toen we Queenstown naderden. Queenstown is een combinatie van party, toerisme, backpack en outdoorsport plaats tegelijk. Er is voor elk wat wils. Maar wat me het meest bij gebleven is dat er hordes backpackers zijn die graag de bloemetjes buiten willen zetten door zoveel mogelijk bier achterover te keilen. Hmm dan hou ik het toch liever bij lekker ouwehoeren in de hostel met een biertje erbij. Maar dat het een party-town was bleek maar weer toen ik in mijn gedeelde slaapkamer van 6 bedden 2 jongens en 2 meiden waren die van plan waren om een ‘nummertje’ te maken. Een van de Nederlandse Backpackers wist me dat te vertellen, aangezien ik ook jong ben geweest liet ik het toe en ben ik 1 uur weggeweest om hun privacy te geven. De omgeving van Queenstown is fantastisch ik had een mountainbike gehuurd en ben gewoon gaan raggen door de natuur. Zandpaden, grind, stof, heuvel op en heuvel af door een landschap die in de Lord of the Rings werd gebruikt in de scenes van Rohan. Een overweldigend gevoel en een kick om door dit landschap heen te rijden. In 5 uur tijd 45 km afgelegd en ik kwam afgepeigerd terug van de biketocht. Milford Sound is de tweede uitstap. En de meeste mensen die in Queenstown zijn gaan voor deze uitstap. Milford Sound is een adembenemende fjord (of eigenlijk gezegd meerdere fjorden) die in oude tijden uitgeschuurd zijn door de gletsjers van toen. Ik ben in midden Noorwegen geweest en de fjorden daar gezien. Maar wat ik hier gezien heb is ongelofelijk. Haast kaarsrechte rotswanden die verdwijnen óf in het water óf in de wolken aan de bovenzijde. De rit ernaar toe, ik ging voor de eerste keer met de Kiwi Experience mee, was mede door de grappige chauffeur een leuke rit waar ik me in de ene verbazing viel in de andere. Het landschap naar Milford Sound was net zo indrukwekkend als Milford Sound fjord zelf.

Milford sound Nieuw Zeeland

Milford sound Nieuw Zeeland

Franz Josef & Gletsjer

Een intermezzo volgt na Franz Josef. Een 10 uur durende trip van FZ naar Nelson. Waar ik wel de ruige westkust heb kunnen zien. In Nelson was ik hele 1 dag. Deze dag als rustdag ingepland, beetje gewandeld, maar Abel Tasman heb ik overgeslagen. Misschien voor de volgende keer. Een korte trip naar Picton alwaar ik de Ferry gepakt had naar Wellington. Wellington mag dan wel de hoofdstad zijn. Maar het straalt er niet echt van af dat het de hoofdstad is. De bravoure, die ik meestal in een hoofdstad aantref, mis ik. Wellington is ietsjes groter dan Breda. Terwijl de grootste stad Auckland 1.4 miljoen heeft… mis ik iets? Wellington is wel het culturele en politike hart van heel New Zealand getuige de musea en vooral het Nieuw Zeeuws erfgoed daarvan met de oorspronkelijke bewoners De Maori. Politiek omdat daar alle ambassades en ministeries zitten. De ambassade van de VS met al zijn veiligheidsmaatregelen: grote muren, bewakers, camera’s enz. zat pal recht tegenover mijn hostel waar ik zat. Overigens het leukste vond ik toch de voetbalwedstrijd tussen de Wellington Phoenix en de Melbourne Victory. Voetbalgek als ik ben voelde ik me net als een kind in een speelgoedwinkel.

Franz Josef Glacier - Nieuw Zeeland

Franz Josef gletsjer Nieuw-Zeeland

(lake) Taupo & Tongariro Alpine hike

Van Franz Josef naar Taupo. Taupo en omgeving is eigenlijk een groot Vulkanisch gebied. Het meer van Taupo ‘lake Taupo’ is het grootste zoetwater meer van Nieuw-Zeeland en tegelijkertijd ook een vulkaankrater. De omgeving is kaal, desolaat, mooi maar ook gevaarlijk tegelijkertijd. De Tongariro Alpine crossing is de meest gelopen en populaire walks van Nieuw-Zeeland Het wordt als een van de mooiste Walks van de wereld genoemd. Dit gebied is trouwens ook gebruikt voor het decor van de Lord of the Rings (LOTR) trilogie voor het duistere land Mordor en Mount Doom. Het was voor mij bijna niet mogelijk om deze crossing te lopen. Ik heb wat moeten schuiven in mijn reisschema. Maar na veel wikken en wegen was zaterdag de laatste dag (dus ik heb een extra dag bij moeten boeken) om deze crossing te lopen. En ik zat ook nog te denken om de crossing op zondag te doen maar dat ik dan vanuit Rotorua een bus zou pakken (zou dan wel duurder zijn). Gelukkig achteraf niet gedaan. Zaterdag was de enige dag dat de Tongariro Alpine Crossing gelopen kon worden. De week daarvoor was alles afgelast en de week na zaterdag is alles afgelast. Dus ik mocht echt van geluk spreken. De 19,4 km heb ik helemaal uitgelopen in 7 uur. Daarbij heb ik ook nog Mount Tongariro beklommen (waar de crossing naar vernoemd is). De crossing is ongelofelijk en mag met recht de mooiste walk/hike van Nieuw-Zeeland genoemd worden. Je wordt ’s ochtends afgezet door een shuttlebus. Veiligheid staat hier in een hoog vaandel omdat je wel in actief vulkanisch gebied loopt. Je moet je naam e.d. opschrijven als je terug komt van de lange wandeling moet je, je weer aanmelden zodat de organisatie je af kan strepen. Doe je dit niet is grote kans dat de politie je gaat zoeken. De tocht begint met een rotsgebied met veel lage vegetatie. Een mooi landschap waar beekjes en watervallen zijn. Dan veranderd het landschap dramatisch met in de achtergrond de vulkanen verdwijnt de vegetatie je loopt tegen een hoge muur van vulkanisch rots. De tocht gaat omhoog tot dat in het gebied komt tussen de vulkaan Mount Ngauhuroe en de bergrug Mount Tongariro. Mount Ngauhuroe heeft de bijnaam Mount Doom van LOTR je kan deze beklimmen maar ik was best geïntimideerd door deze berg dus besloot om toch maar de lagere Mount Tongariro te beklimmen. De tocht werd afgewisseld van hard rots, vulkanisch rots, kraters die bestaan uit bruin, oker en zwart zand. Steil omhoog en ook omlaag.

Tongariro Alpine Crossing Nieuw Zeeland

Intimiderend landschap

Sommige kraters zijn gevuld met water al dan niet vervuild door de vulkaan zelf waarbij je prachtige en vreemde kleuren te zien krijgt van groen, rood en donker blauw. Rookpluimen die tussen de spleten omhoog komen en de wolken (omdat je zo hoog zit) die regelmatig een mysterieuze aanblik gaf en alles in mist hulde. Alles gaf bij elkaar een intimiderende maar toch ook een fascinerende blik op de vulkaan regio. 2/3 was de wandeling door het desolate landschap daarna volgde 1/3 de afdaling naar de vallei. Dit stuk was redelijk saai in het begin was er lage vegetatie, daarna kwamen er steeds meer planten bij en uit eindelijk eindig je in het regenwoud waarbij het water uit de vulkaan zijn weg volgt naar het meer iets verder op. Een lange wandeling maar het was het dubbel zo dwars waard.

Tongariro Alpine Crossing Nieuw Zeeland

Tongariro Alpine Crossing Nieuw Zeeland

Rotorua & thermal park

Rotorua is 1 uur rijden van Taupo maar het voelt zo anders aan. Het eerst wat opvalt is de geur. Het ruikt regelmaltig naar Rotte eieren. Dit komt omdat Rotorua te midden van het thermisch en vulkanisch gebied valt. Door de combinatie van diverse gassen kan het ontzettend stinken in de stad. Ze hebben ook diverse thermische parken rondom Rotorua zoals Waimangu en Wai o Tapu. Het laatste daar ben ik geweest. Ik zag hete modderpoelen, een geiser die heet water uitspuwt en heel veel gaten in de grond waar heet stoom uitkomt, heet water aan de oppervlakte, en diverse chemische en ook hete waterige plassen. Dat je hier beter niet in kan zwemmen wordt ook vele malen gewaarschuwd. Het kan ook wel eens zijn dat je al flauw valt voordat je erin stapt omdat er soms gassen vrijkomen die giftig zijn.

Rotorua thermal park Nieuw Zeeland
Hoogste val met een raftboot

In Rotorua is er ook de Kaikiati rivier ik hier een rafttrip gedaan. Ik heb al diverse keren meer geraft dus ik weet wat ik kan verwachten. Er was 1 verschil met de andere trips. Dat was namelijk dat het de grootste en de hoogste waterval ter wereld heeft waar je ‘veilig’ vanaf kan raften. En toevallig is dit in Nieuw-Zeeland. Deze waterval is 7 meter hoog. Dat was best een leuke tocht. Omdat de stuurmannen van de raft organisatie in elke raft 1tje zat die heel grappig waren. Zo vroeg hij aan mij of ik mijn hand op wilde steken… toen zei hij ‘mooi we hebben een vrijwilliger’ en moest ik voorin in de raft plaats nemen om een kleine waterval en waterversnelling af te gaan om vervolgens door een rafter van een andere boot in het water getrokken te worden. Maar de hoogste waterval ziet er eigenlijk niet zo gevaarlijk uit als je eenmaal beneden bent en omkijkt. De ervaring zelf als er je vanaf gaat is wel een adrenalinekick. De spanning wordt opgebouwd en als je er eenmaal afgaat is er ook geen weg meer terug. Omdat er 3 dingen kunnen gebeuren. 1 de raft komt naar beneden, de raft blijft drijven en iedereen zit er nog in. 2 de raft komt naar beneden, de raft blijft drijven maar er vallen een aantal mensen in het water. 3. de raft komt naar beneden en valt om en iedereen valt eruit. Het was duidelijk dat ik voor op 1 wilde gaan of optie 2 en dat ik er in zou blijven zitten. De raft ging horizontaal naar beneden maakt een steile hoek wanneer hij het water raakt waardoor we bijna eruit vallen en komt een paar tellen onder water en uiteindelijk drijven we op het water met iedereen er nog in. Gelukkig!

Auckland

Als afsluiter ben ik in Auckland voordat ik naar Los Angeles vertrek. Het is de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Met zijn 1,4 miljoen woont hier tevens bijna 1/3 van de inwoners in deze stad. Het is niet de hoofdstad, dat is Wellington (dat niet groter is dan Breda), maar het is wel de Financiële hoofdstad. Hier vind je ook de meeste financiële bedrijven, banken en ook reclamebureau’s. En ik heb er 1 bezocht, eigenlijk wel meerdere bureau’s maar die gaven niet thuis en kwam ik niet verder dan de receptie. Maar ik was wel welkom bij JWT Auckland, James Walter Thompson is een van de grotere bureau netwerken van de wereld. Ik maakte kennis met verschillende creatieven. Ik kreeg opbouwende feedback voor mijn portfolio maar ook kreeg ook een kijkje in de keuken hoe zij werken en hoe hun gedachte gang is van reclame. Een mooie afsluiter om toch nog iets met mijn vak te doen voordat ik het land verlaat.

Thermal park new zealand

Auckland New Zealand

Als je dit leuk vind check dan ook:

San Pedro de Atacama en Salar de Uyuni blog

Laatste etappe in Azië blog

Welkom in Maleisië blog

Dubai, Arabische extravagantie

Nepal, het dak van de wereld blog

Laatste dagen in Nepal blog

Cambodja blog

De diversiteit van Vietnam blog

Laid back Laos blog

Religieus Myanmar blog

No Comments

Leave a Comment